Yatak Odası Yatakları Ne Zaman İcat edildi?



Yatağa girerken veya herhangi bir yatak mağazasında yeni bir yatak ararken, her gece derin bir uyku çekmenize yardımcı olan yatağın geçmişinin farkında olmayabilirsiniz. Yatağın erken bir versiyonu yaklaşık 100 bin yıl önce belgelendiğinden, yatağın tarihi geniştir. Farklı uygarlıkların, bugün kullandığımızdan çok farklı, ancak benzer bir konfor arzusundan oluşan şilte çeşitleri vardı. Bu şilte icatları nihayetinde şu anda bildiğimiz, takdir ettiğimiz ve her gece kullandığımız şiltelerde birikmiştir.

Şiltenin uzun tarihi ve ilk ne zaman icat edildikleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yatağın erken kökenleri

İlk şilte muhtemelen Homo Erectus adı verilen şempanze benzeri türler tarafından yapılmıştır. Bu şilteler başlangıçta Güney Afrika yakınlarındaki bir kaya sığınağında keşfedildi. Bu yataklar, maksimum konfor için sazlık ve sazlık veya diğer çimenli malzemelerin karışımından yapılmıştır. Homo sapiens büyük olasılıkla böcekleri uyku alanlarından uzaklaştırmak için yataklarına doğal bitkiler ekledi.

Yatağın icadı, uyumak için yerdeki derlenmiş malzemeler üzerinde uyuyan maymunlara kadar uzanır. Daha modern toplum o zamandan beri bu temel tasarımı geliştiriyor ve onları çok daha rahat ve sırtınızı desteklemek için kullanılan şiltelere dönüştürüyor.

Yatağın klasik tarihi

Mısırlılar, Romalılar ve Yunanlılar kendi uyku yöntemlerini kullandıkça insanların uyku şekli yavaş yavaş gelişmeye başladı. Mısırlılar hurma dallarında uyurlar ve yerdeki yılanlardan korunmak için şiltelerini tahta kullanarak kaldırmaya başlarlar. Yatağın diğer erken varyasyonları, uyumak için dokuma bir ip karyola kullanan Antik Romalılardan gelirken, halk yataklarını saz, saman ve diğer malzemelerle doldurdu. Zengin Romalılar yataklarını tüylerle doldurdular ve birçok kat çarşaf ve battaniye kullandılar. Bazı Romalılar ve Mısırlılar da daha iyi kafa desteği için çoğunlukla ahşap veya taştan oluşan bir "yastık" kullandılar. Yatak takımları bakımından Yunanlılar da Romalılara benziyordu. Modern bir kanepeyi andıran klineleri Yunanlılar yemek yemek, uyumak ve sosyalleşmek için kullanırlardı. Japonya, Çin ve Kore gibi ülkelerde, yataklar yerde kaldı. Yerin kışın sıcak, yazın soğuk kalması nedeniyle, yerdeki yataklar da yemek yemek ve sosyalleşmek için tercih edilen bir yöntemdi.

Ortaçağ, Rönesans ve modern yataklar

Yataklar, şiltelerin ahşapla yükseltildiği ve samanla doldurulduğu orta çağda basit bir kavram olarak kaldı. Bu dönemin yoksulları, yerdeki saman yığınları, saman veya yaprak demetleri üzerinde uyurlardı. 12. yüzyılın sonlarına doğru, karyolalar zenginliğin popüler bir sembolü haline geldi ve kuş tüyü şilteler yalnızca zenginler arasında bir trend haline geldi. Yataklar, çerçeveler ve şilteler, çerçevelerin daha tuhaf bir şekilde dekoratif hale geldiği ve şiltelerin çok daha belirgin hale geldiği rönesans döneminde öncelikle lüksle ilişkilendirilmeye devam etti.

Yataklar, 1870'lerde helezon yayların tanıtıldığı ve metal karyolaların sıradan insanlar için daha erişilebilir hale geldiği 1870'lerde tamamen değişti. 20. yüzyılda, tarihte ilk kez, şilteler yaygın olarak üretildi ve bu da onları çoğu insan için çok erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirdi. 20. yüzyılda yatakların ekonomik olması, günümüzde konfor ve tercih aradığımız yatakları doğurdu.

Yatak çeşitleri

Yatağın genel konsepti oldukça uzun bir süredir var olsa da, herhangi bir yatak mağazasında satın alınabilecek farklı yatak tipleri tamamen farklı dönemlerde yaratılmıştır. İşte en popüler şilte türlerinden bazıları ve ilk ne zaman icat edildikleri:

  • Hafızalı köpük: Hafızalı köpük şilte ilk olarak 1970'lerde NASA tarafından icat edildi. Bu yatağı daha rahat bir koltuk minderi oluşturma fikrinden yarattılar. NASA, 1980'lerde hafızalı köpükten yapılmış nesneleri piyasaya sürdü ve ilk hafızalı köpük şilte 1992'de halka sunuldu.
  • Innerspring şilteler, içi saman veya samanla doldurulmayan ve 1870'lerde yaratılan ilk modern şilteydi. Bu yatak türü 1930'lara kadar popülerlik kazanmadı ve günümüzün en popüler yatak türlerinden biri olmaya devam ediyor.
  • Su yatakları: Su yatağının ilk ne zaman icat edildiği ve kullanıldığına dair birçok iddia vardır. Bazı hesaplar, Perslerin MÖ 3600'de su yatağının bir varyasyonunu keşfettiklerini, keçi derilerini suyla doldurduklarını ve bunun üzerinde uyuduklarını belirtiyor. Modern su yatağı, sonunda bir üniversite öğrencisi tarafından 1968'de geliştirildi ve 1970'ler ve 80'ler boyunca popülerlik kazandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bambu Kumaş Yatak Odası Eşyaları ve Döşemeler İçin Nasıl Uygundur?

Okyanus asitlenmesi nedir etkileri ve sonuçları